Δελτίο τύπου PWPF 2021

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΔΙΚΤΥΑΚΌΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ
www.culturebook.gr

13 – 19 Δεκεμβρίου 2021
LIVE & ON LINE EVENTS

Με ποικιλία και πρωτοτυπία εκδηλώσεων έρχεται φέτος το 4ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival» που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2021 και θα φιλοξενήσει συνολικά 130 ποιητές και ποιήτριες από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Η συγκυρία μιας χρονιάς που συνδυάσει αφενός τη μνήμη του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και αφετέρου τα σύγχρονα βιώματα εγκλεισμού όρισε και ανάλογα τον φετινό θεματικό άξονα: «ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ» με νέες ιδέες και στόχους, μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ανάγκη έκφρασης, συνέργειας και επικοινωνίας.

Για το 2021 το πρόγραμμα του φεστιβάλ επεκτείνεται από 4 ημέρες σε 7, φιλοξενώντας πολυμορφία δράσεων για Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες και θεατές, ανεβάζοντας τον πήχη και στοχεύοντας στην καθιέρωση μιας γιορτής πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις του και φέτος θα πραγματοποιηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους από το διαδίκτυο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συνδυάζει φυσικές και διαδικτυακές δράσεις προσαρμοσμένες στις συνθήκες που μας ορίζουν οι μεταβαλλόμενες εξελίξεις στον τομέα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, λόγω της πανδημίας covid19.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας θα διεξαχθεί σε τρεις (3) πολιτιστικούς χώρους της Πάτρας, θα μεταδοθεί ONLINE από την σελίδα culturebook.gr και θα περιλαμβάνει κύριες και παράλληλες δράσεις:

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

15-18/12/2021 στις 11.00, 16.00 και 19.30 | Θέατρο Επίκεντρο

Οκτώ (8) Διαδικτυακές Ποιητικές Συναντήσεις με Αναγνώσεις και Στρογγυλές τράπεζες: Αναλόγια όπου παρουσιάζονται με αναγνώσεις οι φιλοξενούμενοι ποιητές και ποιήτριες, καθώς και το έργο τους (σε 2 γλώσσες). Οι φιλοξενούμενοι συμμετέχουν, επίσης, σε στρογγυλές τράπεζες και συζητούν θέματα που αφορούν την ποίηση και την κριτική.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο Επίκεντρο+ όπου οι οικοδεσπότες του φεστιβάλ θα υποδέχονται διαδικτυακά τους συμμετέχοντες και θα υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίας κοινού (στο πλαίσιο που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο).

ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ

16-19/12/2021 | Αγορά Αργύρη
Ειδική ενότητα του φεστιβάλ αφιερωμένη στους νέους ποιητές:
16/12/2021, 19.00
Εγκαίνια έκθεσης, μουσικό αφιέρωμα στη Μελοποιημένη Ποίηση’
19/12/2021, 11.00-14.00 και 17.00-21.00
Μαραθώνιος Νέων Ποιητών: Μαραθώνιος παρουσίασης και αναγνώσεων νεοεμφανιζόμενων ποιητών που θα παραβρεθούν την Πάτρα από διαφορά μέρη της Ελλάδας και με διαδικτυακούς συμμετέχοντες.
16-19/12/2021
Έκθεση και Μαραθώνιος Νέων Ποιητών: Έκθεση ποιημάτων νεοεμφανιζόμενων ποιητών στην Αγορά Αργύρη
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αγορά Αργύρη, με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού (στο πλαίσιο που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο).

ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ «Jean Moréas» 2021
18/12/2021, 20.00 – 22.30 | Θέατρο Επίκεντρο
Πρόκειται για την ετήσια διοργάνωση κατά την οποία απονέμονται τα Βραβεία «Jean Moréas» για την ελληνική ποιητική τέχνη και την ελληνική ποιητική παραγωγή σε όλο της το φάσμα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Επίκεντρο+ με παρουσία συμμετεχόντων και κοινού (στο πλαίσιο που ορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
13-19/12/2021
Αλέα ποίησης: Έκθεση ποιημάτων και ποιητών (των συμμετεχόντων στις δράσεις) σε στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του φεστιβάλ.
Ανθολογία Φεστιβάλ: Συλλεκτική τρίγλωσση έκδοση και ebook
Διαδικτυακές εκπομπές:
#meet_the_poets: αφιερώματα και συνεντεύξεις από το κανάλι του culturebook.gr στο διαδίκτυο.
#videopoetry: παρουσιάσεις βιντεοποιημάτων στο διαδίκτυο.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν – ζωντανά και διαδικτυακά – σημαντικοί προσκεκλημένοι με διεθνές κύρος και αναγνώριση πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, κριτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

To Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας 2021 διοργανώνουν το «Γραφείον Ποιήσεως» και τοCultureBook (culturebook.gr), ενώ κάθε χρόνο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού*. Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι η Greek Library of London, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πολλοί άλλοι σημαντικοί φορείς, καθώς αξιώνεται της Αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς της Ελλάδας, τον μεγαλύτερο της περιφέρειας και έχει ήδη ξεχωρίσει μεταξύ των πλέον αξιόλογων φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Κάθε χρόνο φιλοξενεί στην Πάτρα σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ποιητικές αναγνώσεις, παρουσιάσεις ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτισμού. Έχει όραμα να προβάλει την ελληνική λογοτεχνική δημιουργία παγκοσμίως και να καταστήσει την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας ένα ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας. Μέσα από τις δράσεις του συνομιλεί με έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο και καταγράφει τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα στο site του φεστιβάλ www.culturebook.gr

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας

Αντώνης Δ. Σκιαθάς
Πρόεδρος «Γραφείου Ποιήσεως»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Μαρία Αλανιάδη

Επικοινωνία:
poetryfestival@culturebook.gr
grafeion.poihseos@culturebook.gr

Αρχειακό υλικό διατίθεται στο www.culturebook.gr